Účast týmu černilovské školy na soutěži v programování robotů First Lego League 2011

16.02.2012 06:44

Letos jsme se opět zúčastnili regionálního kola soutěže v programování robotů z Lego stavebnice. Proběhlo v Praze 5. listopadu a zde je krátká reportáž:

 

1.9. Dostáváme e-mailem zadání Robot Game a Výzkumného úkolu letošního ročníku. Letošní téma je opět velmi zajímavé: FOOD FACTORY, neboli co se všechno může stát s potravinami, než se dostanou z místa výroby či sklizně až na náš stůl…

2.9. Pošta doručuje plátno a stovky dílků stavebnice LEGO spolu s návody na stavbu překážek pro letošní Robot Game – Souboj robotů.

5.9. První schůzka kroužku Lego roboti. Dílky rozsypány, návody rozebrány. Někdo staví, jiný studuje zadané úkoly, další hledá na internetu videonávod pro Robot Game.

12.9. Polovina překážek postavena, staví se další. První úvahy o plnění výzkumného úkolu. Zadání domácí části úkolu. Členové týmu mají u tří vybraných potravin zjistit, kde vznikají, jak se přepravují, jak se musí uchovávat, jak se zpracovávají, co je může při cestě znehodnotit.

19.9. Všichni členové splnili domácí úkol na výbornou. Hrací stůl s překážkami pro našeho robota je připraven. Začínáme vymýšlet strategii pro jednotlivé úkoly – mise.

26.9. První programy jsou na světě. Zkouší se na robotech. Roboti jsou na roztrhání.

3.10. Přišli noví členové kroužku. Učí se první krůčky programování a jde jim to velice slibně. Dvě mise už jsou vymyšleny. Rozhodujeme se, o které potravině bude náš výzkumný úkol.

5.10. Od teď se scházíme dvakrát týdně, abychom časově náročné úkoly stihli vyřešit. Je třeba také nacvičit scénku, ve které předvedeme nebezpečí znehodnocení potravin. Jako potraviny jsme si vybrali pečivo a ovoce – typickou školní svačinu.

10.10. Programujeme další mise. Vybíráme ty, jejichž splnění je nejjistější a nejvýhodnější. Na předvedení v Praze budeme mít pouze 2,5 minuty, každé „zatoulání“ robota znamená body dolů. Ke splnění úkolů je třeba postavit speciální radlice z Lega. Nováčci si vedou také velice dobře – už zapojují světelné a zvukové senzory.

12.10. Programujeme, pouštíme, ladíme…

17.10. První „divadelní“ zkouška a další domácí úkol: vyrobit kostým bakterie, červa, starostlivého tatínka či jablka. A tady pomohly MAMINKY – tímto moc děkujeme! I porotci ocenili při vyhlášení výsledků naše skvělé převleky!

19.10. Programování, ladění… Vždyť příští týden jsou prázdniny a pak už se jede do Prahy!

29.10. Nedalo nám to a pár dobrovolníků sesbíraných po černilovských domácnostech přišlo programovat i v SOBOTU O PRÁZDNINÁCH!

31.10. Zkouška divadla, tvorba prezentace v PowerPointu, jak že to vlastně s těmi bakteriemi je. Vymysleli jsme také nové nápady, jak problém s potravinami řešit.

2.11. Ladění, cvičení misí…

4.11. Dotahujeme. Někteří ještě „dali“ Capoiru – smekám!

4.11. 16 hodin – odjezd od kina směr Praha. Bus, tramvaj, trocha hledání hostelu Aritma ve večerních Vokovicích, nějaký ten vtípek před spaním. Už víme, jak se označuje jízdenka v tramvaji.

5.11.

6,00 budíček, odjezd směr Stanice techniků Praha

7,30 registrace týmu, snídaně

9,00 slavnostní zahájení

Souboje robotů, Prezentace výzkumného úkolu, předvedení týmové spolupráce, vysvětlení designu robota, oběd, semifinále, finále.

16,00 vyhlášení výsledků. Zvítězil tým Hradečtí Baráčníci (téměř sousedi), kterým budeme držet palce – budou reprezentovat český region v polském Gdaňsku.

17,00 na závěr dne věnovanému zdravé výživě jsme skoupili hamburgery na autobusovém nádraží L Hlad je hlad…

18,00 odjezd z Prahy

20,00 příjezd ke kinu Černilov (večer někteří zvědavci „skoukli“ Indiana Jones, ale oči jim padali)

 

Moc děkuji báječným maminkám – Blance Hynkové a Míše Šlorové, díky kterým jsme v Praze vše hladce zvládli a máme také spoustu hezkých fotek. Ostatním rodičům děkuji za ochotu, se kterou nabídli pomoc při odvozu pomůcek do Prahy (Obzinovi, Zelení).

 

A jak jsme dopadli? Zase o stupínek lépe než vloni – byli jsme sedmí. Jsme však především bohatší o spoustu zážitků a zkušeností, načerpali jsme inspiraci a nové nadšení. Teď trochu odpočinku a v pondělí jdeme přestavět robota – obhlédli jsme ho konkurenci a napadají nás nová vylepšení J