Úspěch na soutěži v programování robotů FLL 2013

20.11.2013 15:58

V sobotu 9.11. se tým naší školy již počtvrté zúčastnil regionálního kola soutěže First Lego League 2013, které se konalo v Praze. Jde o roboticky a přírodovědně zaměřenou celosvětovou soutěž pro děti od 10 do 16 let, která vznikla v roce 1998 v USA s cílem vytvořit roboticky zaměřenou soutěž přitažlivou pro teenagery. Hlavním cílem soutěže FIRST LEGO League je zpřístupnit a zatraktivnit dětem svět vědy a techniky, umožnit jim prožít radost z poznání a řešení problémů, z programování. Více o soutěži najdete např. na https://www.ceskaligarobotiky.cz/ .
Letos byla soutěž zaměřena na přírodní živly – „Nature’s Fury“. Soutěže se v Praze účastnilo 16 týmů z ČR.
Černilováci úspěšně prošli všemi soutěžními disciplínami: Robot Design, Týmová spolupráce, Robot Game a Prezentace výzkumného úkolu. Ve výzkumném úkolu se děti letos zaměřily na jev zvaný TORNÁDO, prozkoumaly ho ze všech stran, radily se s odborníky z Českého hydrometeorologického ústavu, hledaly současná řešení problému a nakonec vyprojektovaly TORNÁDO CITY - Černilov roku 2113 v prostředí hry Minecraft. O tom všem pak sehrály scénku.
Výborně se letos podařila disciplína v programování robotů – Robot Game. Zde se po prvních třech kolech náš tým probojoval do čtvrtfinále a chvíli byl dokonce na 2.příčce v počtu bodů. Při zápase v semifinále však zabodovala hlavně únava dětí a robotů. Přes všechny nesnáze nakonec náš tým obsadil v Robot Game krásné čtvrté místo. Navázali jsme tak na loňský úspěch, kdy jsme obsadili 3. místo v prezentaci výzkumného úkolu (zde představily děti porotě vizi pomocníka pro seniory s názvem PAMATOVÁČEK).
Velký dík patří p. Potůčkovi, který nám zajistil perfektní technické zázemí a také p. Hynkové, která pomohla s dozorem nad dětmi.
Svůj díl na úspěchu mají také děti z kroužku Programování a lego roboti, které pomáhaly stavět hrací pole, stavby odolné proti tornádu z Lega a přispěly svými nápady k řešení výzkumného úkolu - prostě ukázková týmová spolupráce.
Myslím, že na letošní kolo soutěže budou děti dlouho vzpomínat!


Dana Hoffmannová, vedoucí kroužku Programování a lego roboti